Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Domácí loupáky

DSC_0369.jpg
Ingredience
10 x 

na těsto

70 g rozpuštěného másla
180 ml mléka
1 žloutek
400 g hladké mouky
40 g cukru krupice nebo krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžička strouhané citrónové kůry
20 g čerstvého droždí

na dokončení

1 vejce
50 ml mléka
mák

Postup

1.Pokud děláte těsto na loupáky v domácí pekárně, vložte do pekárny ingredience v uvedeném pořadí a zapněte na program těsto. 2.Pokud pekárnu nepoužíváte, nejprve si vezměte menší misku nebo hrnek. Rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte malým množstvím z uvedeného mléka. Mléko lehce ohřejte, aby bylo vlahé. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. 3.Ve větší míse smíchejte zbylé ingredience. Když vzejde kvásek, přidejte ho do mísy a vypracujte hladké těsto. Nechte pod utěrkou vykynout. Bude to trvat asi třičtvrtě hodiny.
4.Nyní už je postup stejný. Těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 8 - 10 dílků. Každý dílek lehce rozválejte válečkem a srolujte do tvaru rohlíku a zahněte do podkovy. 5.Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 35 minut kynout. 6.Mezitím předehřejte troubu na 180 - 190 °C. V mističce rozšlehejte vejce s mlékem. 7.Když vám loupáky vyběhnou pomašlujte je vajíčkem s mlékem a posypte mákem. 8.Pečte 15 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.  
DSC_0364.jpg DSC_0366.jpg DSC_0371.jpg DSC_0374.jpg

Připravte si ještě