Domácí loupáky

Ingredience
10 x 
na těsto
70 g rozpuštěného másla180 ml mléka
1 žloutek
400 g hladké mouky
40 g cukru krupice nebo krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžička strouhané citrónové kůry
20 g čerstvého droždí
na dokončení
1 vejce50 ml mléka
mák
Postup
1.Pokud děláte těsto na loupáky v domácí pekárně, vložte do pekárny ingredience v uvedeném pořadí a zapněte na program těsto.
2.Pokud pekárnu nepoužíváte, nejprve si vezměte menší misku nebo hrnek. Rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte malým množstvím z uvedeného mléka. Mléko lehce ohřejte, aby bylo vlahé. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
3.Ve větší míse smíchejte zbylé ingredience. Když vzejde kvásek, přidejte ho do mísy a vypracujte hladké těsto. Nechte pod utěrkou vykynout. Bude to trvat asi třičtvrtě hodiny.
4.Nyní už je postup stejný. Těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 8 - 10 dílků. Každý dílek lehce rozválejte válečkem a srolujte do tvaru rohlíku a zahněte do podkovy.
5.Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 35 minut kynout.
6.Mezitím předehřejte troubu na 180 - 190 °C. V mističce rozšlehejte vejce s mlékem.
7.Když vám loupáky vyběhnou pomašlujte je vajíčkem s mlékem a posypte mákem.
8.Pečte 15 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz