Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Domácí housky-raženky

DSCN6236.jpg
Ingredience
10 x 

na těsto

300 ml mléka
25 g povoleného másla nebo 1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru krupice
500 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí

na dokončení

1 vejce
2 lžíce mléka
hrubozrnná sůl
kmín, semínka, mák

Postup

1.Pokud děláte těsto na raženky v domácí pekárně, vložte do pekárny ingredience v uvedeném pořadí a zapněte na program těsto. 2.Pokud pekárnu nepoužíváte, nejprve si vezměte menší misku nebo hrnek. Rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte malým množstvím z uvedeného mléka. Mléko lehce ohřejte, aby bylo vlahé. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. 3.Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, máslo nebo olej a zbytek mléka. Když vzejde kvásek, přidejte ho do mísy a vypracujte hladké těsto. Nechte pod utěrkou vykynout. Bude to trvat asi třičtvrtě hodiny. 
4.Nyní už je postup stejný. Těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 10 dílů. Z každého dílku udělejte bochánek a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 35 minut kynout. 5.Troubu předehřejte na 180 - 190 °C. Vejce rozšlehejte s mlékem.  6.Když vám bochánky vyběhnou, vezměte razidlo na raženky a obtiskněte do bochánku (až dolů). Raženky pomašlujte vajíčkem s mlékem a posypte hrubozrnou solí a kmínem, semínky nebo mákem. 7.Pečte 15 - 20 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout. 
DSCN6224.jpg DSCN6225.jpg DSCN6227.jpg DSCN6237.jpg

Připravte si ještě