Pletený mazanec

a20220417_141142.jpg
Ingredience
1 x 
250 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
26 g čerstvého droždí
1 a 1/2 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
5 g soli
kůra z 1 citrónu
250 ml mléka
50 g rozpuštěného sádla
100 g rozpuštěného másla
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
rozšlehané vejce na potření
drcené mandle

Postup

1.Ohřejte si mléko na 37 °C, přidejte rozdrobené kvasnice, cukr a žloutky a prošlehejte. Do velké mísy dejte prosáté mouky, dovnitř udělejte důlek a vlijte mléčnou směs. 2.Vlijte rozpuštěné a zchladlé sádlo i máslo, přisypte cukr, sůl, muškátový oříšek, citrónovou kůru a zpracujte v hladký bochánek. 3.Nechte v míse přikryté utěrkou kynout dvě hodiny v teple. 4.Po vykynutí opět propracujte a nechte kynout další hodinu. 5.Těsto nyní rozdělte na 4 stejné díly a z každého vyválejte hada dlouhého asi 45 cm. 6.Na vál položte dva prameny vedle sebe a kolmo k nim další dva. Střídavě propleťte (dle obrázku), pak vezměte pramen, který se kříží s pramenem vespod a přeložte přes rovnoběžný pramen vedle něj.
7.Takto pokračujte dokud nezapletete celý mazanec, zbývající konce pramenu spojte k sobě a dejte pod mazanec. 8.Upletený mazanec nechte ještě hodinu kynout, poté pomažte rozšlehaným vejcem a posypte drcenými mandlemi. 9.Pečte na 190 °C (horní a spodní pečení) 15 minut, poté snižte na 175 °C a pečte dalších cca 30 minut. 10.Podávejte posypané moučkovým cukrem.
20220417_072158.jpg 20220417_074348.jpg 20220417_075151.jpg 20220417_095049.jpg 20220417_110219.jpg 20220417_110305.jpg 20220417_122345.jpg 20220417_122553.jpg 20220417_131406.jpg 20220417_142154.jpg

Připravte si ještě