Pletený mazanec
Ingredience
1 x
250 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
26 g čerstvého droždí
1 a 1/2 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
5 g soli
kůra z 1 citrónu
250 ml mléka
50 g rozpuštěného sádla
100 g rozpuštěného másla
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
rozšlehané vejce na potření
drcené mandle
300 g hladké mouky
26 g čerstvého droždí
1 a 1/2 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
5 g soli
kůra z 1 citrónu
250 ml mléka
50 g rozpuštěného sádla
100 g rozpuštěného másla
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
rozšlehané vejce na potření
drcené mandle
Postup
1.Ohřejte si mléko na 37 °C, přidejte rozdrobené kvasnice, cukr a žloutky a prošlehejte. Do velké mísy dejte prosáté mouky, dovnitř udělejte důlek a vlijte mléčnou směs.
2.Vlijte rozpuštěné a zchladlé sádlo i máslo, přisypte cukr, sůl, muškátový oříšek, citrónovou kůru a zpracujte v hladký bochánek.
3.Nechte v míse přikryté utěrkou kynout dvě hodiny v teple.
4.Po vykynutí opět propracujte a nechte kynout další hodinu.
5.Těsto nyní rozdělte na 4 stejné díly a z každého vyválejte hada dlouhého asi 45 cm.
6.Na vál položte dva prameny vedle sebe a kolmo k nim další dva. Střídavě propleťte (dle obrázku), pak vezměte pramen, který se kříží s pramenem vespod a přeložte přes rovnoběžný pramen vedle něj.
7.Takto pokračujte dokud nezapletete celý mazanec, zbývající konce pramenu spojte k sobě a dejte pod mazanec.
8.Upletený mazanec nechte ještě hodinu kynout, poté pomažte rozšlehaným vejcem a posypte drcenými mandlemi.
9.Pečte na 190 °C (horní a spodní pečení) 15 minut, poté snižte na 175 °C a pečte dalších cca 30 minut.
10.Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz