Nekynutý celozrnný chléb se sodou s brusinkami

Vaříme zdravě Rychlá jídla
IMG_20200329_104533.jpg
Ingredience
1 x 
200 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
1 velké vejce
300 ml kefíru
1 lžička medu
1 lžíce lněných semínek
2 lžíce jemných ovesných vloček
1 lžička sezamu
1 lžička mletého kmínu
40 g pekanových ořechů
40 g sušených brusinek

Postup

1.Troubu předehřejte na 190 °C (pravý horký vzduch). 2.Do mísy si vsypte špaldovou mouku, prosejte hladkou mouku, přidejte med, sůl a kmín, vlijte kefír a vyklepněte vajíčko. 3.Na kefír vsypte jedlou sodu. Vše zpracujte vařečkou - nejprve promíchejte vejce s kefírem a sodou a pak smíchejte vše dohromady. 4.Ořechy a brusinky si posekejte nahrubo. K těstu přidejte vločky, lněná semínka a sezam a nakonec i brusinky s ořechy. Krátce promíchejte - nezpracovávejte těsto moc douho, stačí jen vše promíchat a následně přendat na pomoučený vál.
5.Chleba obalte moukou, aby nebyl tak lepivý, což je jeho správná konzistence. 6.Ná vále rukama zpracujte v jednotný bochánek obalený moukou a přendejte na plech vyložený papírem na pečení - já použila pečicí podložku. 7.Chléb nahoře prokrojte do kříže, aby měl kam v troubě vyběhnout a dejte péct na cca 40 minut. 8.Zda je chléb upečený poznáte kromě toho, že je krásně dozlatova, tak, že po zaklepání na spodek, bude znít dutě. 9.Nechte vychladnout na mřížce a můžete podávat.
IMG_20200329_094419.jpg IMG_20200329_095221.jpg IMG_20200329_095442.jpg IMG_20200329_095909.jpg IMG_20200329_111023.jpg IMG_20200329_111006.jpg

Připravte si ještě