Jehněčí kýta na smetaně


Ingredience
8 x 
na naložení
1 kg jehněčí kýty1/2 menšího celeru
4 střední mrkve
2 střední petržele
1/2 citrónu
1 cibule
10 celých pepřů
8 kuliček nového koření
4 bobkové listy
2 lžičky soli
1 lžíce octa
1,5 litru vody
na dokončení
1 vrchovatá lžíce másla3 lžíce hnědého cukru
300 ml smetany ke šlehání
6 lžic hladké mouky
sůl
citronová šťáva
na ozdobu
plátky citrónušlehačka
brusinky
Postup
1.Jehněčí kýtu si naložte den předem. Maso se rozleží a bude křehčí. Vezměte si hrnec, ve kterém budete maso druhý den vařit. Já rovnou maso naložila do tlakového hrnce.
2.Maso vložte do hrnce. Celer, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky a přidejte k masu. Dále přidejte půlku citrónu, oloupanou rozpůlenou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy.
3.Vše zalijte vodou, ochuťte solí a přidejte lžíci octa. Přikryjte pokličkou a nechte do druhého dne naložené.
4.Druhý den dejte vařit. Jelikož jsem použila tlakový hrnec, maso bylo měkké za 40 minut. Pokud použijete normální hrnec, bude to trvat cca 2 hodiny, ale záleží na mase.
5.Když je maso měkké, vypněte sporák a maso vyndejte do mísy a přikryjte, aby nevychladlo.
6.V pánvi rozpusťte máslo a přisypte hnědý cukr. Na středním plameni za stálého míchání vytvořte hladký karamel.
7.Poté si vezměte cedník, vyndejte jím všechnu zeleninu z vývaru a přidejte do pánve ke karamelu. Společně asi 10 minut opékejte a průběžně míchejte. Když je zelenina lehce opečená, dejte celý obsah pánve zpět do hrnce k vývaru.
8.Promíchejte a přes síto propasírujte do jiného hrnce. Když máte vše propasírované, rozmixujte ponorným mixérem a dejte na sporák vařit.
9.V míse si smíchejte smetanu s hladkou moukou a důkladně prošlehejte. Když obsah hrnce začne vřít, za stálého šlehání metlou přidejte smetanu s moukou. Snižte plamen a za občasného míchání nechte společně alespoň 20 minut provařit.
10.Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
11.Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři dozdobte citrónem, šlehačkou a nakládanými brusinkami.


Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz