Jehněčí kýta na smetaně

DSC_0371.jpg
DSC_0372.jpg
Ingredience
8 x 

na naložení

1 kg jehněčí kýty
1/2 menšího celeru
4 střední mrkve
2 střední petržele
1/2 citrónu
1 cibule
10 celých pepřů
8 kuliček nového koření
4 bobkové listy
2 lžičky soli
1 lžíce octa
1,5 litru vody

na dokončení

1 vrchovatá lžíce másla
3 lžíce hnědého cukru
300 ml smetany ke šlehání
6 lžic hladké mouky
sůl
citronová šťáva

na ozdobu

plátky citrónu
šlehačka
brusinky

Postup

1.Jehněčí kýtu si naložte den předem. Maso se rozleží a bude křehčí. Vezměte si hrnec, ve kterém budete maso druhý den vařit. Já rovnou maso naložila do tlakového hrnce.  2.Maso vložte do hrnce. Celer, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky a přidejte k masu. Dále přidejte půlku citrónu, oloupanou rozpůlenou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy.  3.Vše zalijte vodou, ochuťte solí a přidejte lžíci octa. Přikryjte pokličkou a nechte do druhého dne naložené.  4.Druhý den dejte vařit. Jelikož jsem použila tlakový hrnec, maso bylo měkké za 40 minut. Pokud použijete normální hrnec, bude to trvat cca 2 hodiny, ale záleží na mase. 5.Když je maso měkké, vypněte sporák a maso vyndejte do mísy a přikryjte, aby nevychladlo. 6.V pánvi rozpusťte máslo a přisypte hnědý cukr. Na středním plameni za stálého míchání vytvořte hladký karamel.
7.Poté si vezměte cedník, vyndejte jím všechnu zeleninu z vývaru a přidejte do pánve ke karamelu. Společně asi 10 minut opékejte a průběžně míchejte. Když je zelenina lehce opečená, dejte celý obsah pánve zpět do hrnce k vývaru.   8.Promíchejte a přes síto propasírujte do jiného hrnce. Když máte vše propasírované, rozmixujte ponorným mixérem a dejte na sporák vařit. 9.V míse si smíchejte smetanu s hladkou moukou a důkladně prošlehejte. Když obsah hrnce začne vřít, za stálého šlehání metlou přidejte smetanu s moukou. Snižte plamen a za občasného míchání nechte společně alespoň 20 minut provařit. 10.Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. 11.Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři dozdobte citrónem, šlehačkou a nakládanými brusinkami.
DSC_0364.jpg DSC_0366.jpg

Připravte si ještě