Jehněčí játra s jablky

DSC_0222.jpg
Ingredience
4 x 
500 g jehněčích jater
10 dkg slaniny
2 cibule
olej
100 ml bílého vína
voda
1 lžička provensálského koření
2 jablka
sůl
pepř
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
petrželka

Postup

1.Cibule oloupejte a ukrojte si několik koleček a dejte si je stranou. Použijete je na ozdobu. Zbytek cibule nakrájejte na půlkolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky. 2.V pánvi rozpalte lžíci oleje a vložte cibuli a slaninu. Vše společně restujte, dokud cibule nezezlátne. Játra si očistěte a nakrájejte na kostky.  3.K orestované cibuli se slaninou přidejte pokrájená játra. Vše společně restujte, dokud nebudou játra lehce opečená. Poté podlijte vínem. Nechte krátce odpařit alkohol. 4.Poté ochuťte provensálským kořením a podlijte vodou. Přiveďte k varu a poté stáhněte plamen a nechte společně dusit. Průběžně podlévejte vodou. Dušení bude trvat tak 45 minut. 5.Mezitím si jablka oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Když jsou játra měkká, přisypte do pánve jablka. Osolte, opepřete, promíchejte a ještě podlijte vodou.
6.Jablka stačí podusit pár minut, hlídejte, aby se moc nerozvařila. V rendlíku si připravte tmavší jíšku ze lžíce másla a lžíce hladké mouky. Jíšku přidejte k játrům a promíchejte. Nechte chvíli společně povařit a přisypte posekanou petrželku.  7.Vezměte si menší misku a vsypte do ní lžíci hladké mouky. Přidejte kolečka cibule, která jste si dali stranou a obalte je v mouce. V jiné pánvi rozehřejte olej a kolečka cibule opečte dozlatova. Poté dejte na papírovou utěrku okapat. 8.Játra podávejte s rýží, bulgurem, kuskusem nebo bramborovými placičkami. Na talíři zdobte opečenými cibulovými kroužky.
DSC_0200.jpg DSC_0206.jpg DSC_0209.jpg DSC_0218.jpg

Připravte si ještě