Hovězí maso na víně s mrkvovo-celerovou slámou

IMG_20200328_152957.jpg
Ingredience
3 x 
750 g hovězího masa - krk nebo kližka
200 ml červeného vína
2 mrkve
kousek celeru
tymián
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce rajského protlaku
cca 400 ml vývaru nebo vody
sůl
pepř
1 stroužek česneku
olej

na zeleninovou slámu

kousek celeru
mrkev
olej
sůl

Postup

1.Hovězí maso pokrájejte na kostky a orestujte ho v hrnci na oleji dozlatova. Mezitím si pokrájejte cibuli na půlkolečka, celer na kostky a mrkev na kolečka. 2.Orestované maso vyndejte z hrnce, přidejte lžíci másla a cibuli a opékejte dozlatova - pokud se vám bude hrnec na dně připalovat, přilijte trochu vína, tím se připečené kousky uvolní. 3.Jakmile je cibule krásně orestovaná, přidejte tymián a další lžíci másla a kořenovou zeleninu a pokračujte v opékání. Je opravdu potřeba opéct dozlatova, to dodá výslednou barvu omáčce.  4.Poté přidejte lžíci hnědého cukru, nechte krátce zkaramelizovat a přidejte rajský protlak. Promíchejte a vraťte zpět maso. 5.Nyní podlijte zbytkem vína a nechte pár minut provařit, aby se odpařil alkohol, podlijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření a vařte v tlakovém hrnci cca 30 minut, nebo v normálním hrnci do změknutí masa.
6.Nyní si dejte do rendlíku vysokou vrstvu oleje a rozpalte. Mrkev a celer si pokrájejte na tenké nudličky a smažte v oleji 5 - 7 minut do křupava. Přendejte na papírovou utěrku, aby pohltila olej a osolte. 7.Z hrnce vyndejte maso a uchovejte ho teplé, vylovte také bobkové listy a nové koření a pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladké omáčky - pokud bude omáčka moc hustá, přilijte vodu. Vraťte na sporák a jen pár minut provařte 8.Podávejte s bramborovu kaší a zeleninovou slámou.

 

IMG_20200328_135140.jpg IMG_20200328_135923.jpg IMG_20200328_140952.jpg IMG_20200328_141550.jpg IMG_20200328_142152.jpg IMG_20200328_152942.jpg

Připravte si ještě