Hovězí krk na víně s mrkví a žampiony

IMG_20190120_200224.jpg
Ingredience
2 x 
500 g hovězího krku
2 mrkve
1 cibule
1 lžíce sádla
200 ml červeného vína
tymián
sůl
pepř
voda
200 g žampionů
50 g pancetty
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky

Postup

1.Nejprve si nakrájejte cibuli nadrobno a opečte ji na sádle dozlatova. Poté přidejte hovězí maso nakrájené na větší kostky a opečte ze všech stran. Průběžně míchejte. Osolte, opepřete a přidejte několik snítek tymiánu. 2.Přilijte červené víno a pomocí vařečky uvolněte připečené kousky na dně hrnce. Nechte pár minut provařit, aby se odpařil alkohol. Poté dolijte vodou, aby bylo maso skoro ponořené a přiveďte k varu. 3.Poté teplotu snižte a duste pod pokličkou asi 2 hodiny. Můžete použít tlakový hrnec, pak se doba sníží na cca 30 minut. (Maso se ještě bude dodělávat se zeleninou, takže nemusí být v této fázi úplně měkké.)  4.Mezitím si připravte ostatní suroviny. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, žampiony si očistěte a pokrájejte na širší plátky a pancettu na drobné kostky či proužky.
5.Na pánvi si rozpusťte máslo a opečte na něm nejprve pancettu, poté restujte žampiony dozlatova a pak i mrkev. 6.Když je vše opečené, přidejte k masu a vařte do změknutí mrkve - asi 15 minut. 7.Nakonec si připravte jíšku. Na pánvi si rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte dvě lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvořte zlatavou až hnědou jíšku. 8.Přimíchejte k masu a v případě potřeby dolijte vodou do požadované konzistence. Krátce s jíškou provařte a můžete podávat. 9.Jako příloha se hodí bramborové placičky, bramborová kaše, noky či těstoviny.
IMG_20190120_182458_1.jpg IMG_20190120_193619.jpg IMG_20190120_200242.jpg IMG_20190120_200247.jpg

Připravte si ještě