Dušená hovězí plec s mrkví

Ingredience
4 x 
800 g hovězí plece
2 velké mrkve
2 lžíce oleje
čerstvý tymián
4 lžíce hladké mouky
3 lžíce javorového sirupu
300 ml piva
2 lžíce hnědého cukru
150 ml vody nebo vývaru
1 lžíce másla
sůl
pepř
2 velké mrkve
2 lžíce oleje
čerstvý tymián
4 lžíce hladké mouky
3 lžíce javorového sirupu
300 ml piva
2 lžíce hnědého cukru
150 ml vody nebo vývaru
1 lžíce másla
sůl
pepř
Postup
1.Nejprve si nakrájejte maso na kostky, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce.
2.Připravte si nepřilnavý hrnec či pánev s vyšším okrajem a rozehřejte.
3.Přidejte olej a na vysokém stupni opečte maso ze všech stran dozlatova (maso si rozdělte na polovinu a opečte postupně - pokud byste maso dali do hrnce najednou, teplota v hrnci by se tak snížila a maso by se začalo dusit, nikoliv opékat).
4.Mezitím si oloupejte a nakrájejte mrkev na širší kolečka či klínky. Až bude maso opečené, vyndejte ho z pánve a nasypte tam mrkev. Trochu snižte plamen, přidejte máslo a opékejte mrkev dozlatova. Po pár minutách přidejte i cukr. Opékejte, až bude mrkev opečená a zkaramelizovaná.
5.Nyní vložte zpět maso, přidejte tymián a přilijte polovinu piva. Nechte krátce vyvařit na vyšším stupni a poté přilijte zbytek piva a také javorový sirup.
6.Na středním plameni duste pod pokličkou do změknutí masa - mně trvalo jen cca hodinu, ale záleží na stáří a kvalitě masa. Průběžně kontrolujte, kdyby se vám tekutina moc vyvařila, přidejte vodu, aby vám vznikla krémová omáčka.
7.Nakonec můžete dle chuti přidat sůl či pepř.
8.Podávejte s těstovinami či bramborovou kaší.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz