Domácí tažený štrúdl

DSC_0932.jpg
Ingredience
3 x 

na těsto

1/2 hrnku vody
125 g másla nebo hery
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
1 vejce
polohrubá mouka

na náplň

8 středně velkých jablek
strouhanka
cukr krupice
mletá skořice
rozinky předem namočené v rumu
máslo

na dokončení

rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Postup

1.Nejdříve si naložte rozinky do rumu, můžete klidně i den předem. 2.Nyní si připravte těsto. Do rendlíku nalijte vodu a pokrájejte máslo nebo heru. Na sporáku nechte společně rozpustit. Poté dejte stranou, než směs zchladne. 3.Do mísy od robota nalijte máslovou směs, přilijte ocet, přidejte cukr a vajíčko. Za pomoci hnětacího háku nechte společně rozmíchat. 4.Mixér nechte zapnutý na střední rychlost. Po lžicích přidávejte polohrubou mouku do té doby, dokud nevznikne hladké těsto, které se již nelepí k míse. 5.Těsto přendejte do igelitového sáčku a vložte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout. 6.Po této době si oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. 7.Troubu si předehřejte na 190 °C. 8.Nyní si těsto rozdělte na tři díly. Každý díl vyválejte na pomoučeném vále do tenka tak, aby vám vznikl obdélníkový tvar.
9.Prostředkem vyváleného obdélníku nasypte strouhanku, na ni naskládejte pokrájená jablka a přidejte okapané rozinky. Posypte nejdříve cukrem, poté skořicí, poskládejte kousky másla a opět zasypte strouhankou. 10.Těsto zaviňte, aby vám náplň nevytekla. Postupujte stejně u všech tří závinů. 11.Plech si vyložte pečicím papírem a naskládejte štrúdly vedle sebe. Rozpusťte si v rendlíku máslo a důkladně s ním potřete štrúdly.  12.Pečte v troubě zhruba 20 - 25 minut, aby byly štrúdly jen lehce dozlatova. Po vyndání z trouby opět potřete rozpuštěným máslem. 13.Nechte zchladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem.
DSC_0926.jpg DSC_0924.jpg DSC_0927.jpg DSC_0930.jpg DSC_0931.jpg DSC_0938.jpg

Připravte si ještě