Bezlepkový tvarohový koláč s mákem a ovocem

Vaříme zdravě
20220901_100227.jpg
Ingredience
 Ø 20 cm
250 g tučného tvarohu
125 g zakysané smetany
3 lžíce máku
1 sáček vanilkového pudinku
1 lžička kypřicího prášku
4 lžíce vanilkového nebo krupicového cukru
2 vejce
špetka soli
kůra z 1/2 citrónu
1 lžíce šťávy z citrónu
mražené ovoce (ostružiny, rybíz, borůvky)

Postup

1.Předehřejte si troubu na 160 °C. 2.Oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší mísy, vsypte k nim cukr a promíchejte. Přidejte pudinkový prášek, mák, kypřicí prášek, tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou šťávu a kůru. Důkladně prošlehejte. 3.K bílkům dejte špetku soli a vyšlehejte dotuha. 4.Sníh opatrně pomocí metly vmíchejte k těstu. Vlijte do vymazané dortové či vyšší koláčové formy.
5.Pečte cca 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý a koláč ještě trochu měkký uprostřed. Jakmile vystydne, koláč se zpevní a bude krásně vláčný. Pokud by se vám koláč začal opékat moc brzy, přikryjte formu alobalem. 6.Podávejte vychlazený posypaný moučkovým cukrem.
20220901_072910.jpg 20220901_071949.jpg 20220901_073155.jpg 20220901_073344.jpg 20220901_084536.jpg 20220901_100234.jpg

Připravte si ještě