Bezlepkový makový dort s hruškami, brusinkami a čokoládovou polevou

Vaříme zdravě
20230406_132253.jpg
Ingredience
 Ø 20 cm
6 vajec
špetka soli
150 g třtinového cukru
1 lžička badyánu
kůra z 1 citrónu
200 g mletého máku
3 hrušky
150 g brusinkového džemu
100 g hořké čokolády
1 lžíce másla

Postup

1.Troubu předehřejte na 160 °C. Žloutky oddělte od bílků a dejte do dvou větších misek. 2.Ke žloutkům přisypte cukr, k bílkům špetku soli. Hrušky oloupejte a nastrouhejte nahrubo. 3.Bílky vyšlehejte dotuha, žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přišlehejte mletý badyán a citrónovou kůru. Nakonec ruční metlou přimíchejte vyždímané hrušky a mák. 4.Metlou opatrně vmíchejte po částech ušlehaný sníh. Formu vymažte máslem a vysypte jakoukoliv bezlepkovou moukou nebo třeba mandlemi, nebo jako já použijte olej ve spreji.
5.Těsto vlijte do formy a lehce uhlaďte. Pečte cca 45 minut. 6.Dort nechte vychladnout. Poté si nad párou rozehřejte hořkou čokoládu s kouskem másla. Dort pomažte brusinkovým džemem a polijte čokoládovou polevou. Dejte zchladnout do lednice a můžete podávat.
20230406_094912.jpg 20230406_101434.jpg 20230406_101731.jpg 20230406_101846.jpg 20230406_102127.jpg 20230406_110748.jpg 20230406_113229.jpg 20230406_120842.jpg 20230406_121422.jpg 20230406_132258.jpg

Připravte si ještě