Bezlepková maková roláda s povidly a citronovým krémem

Ingredience
1 x 
na těsto
5 vajec120 g mletého máku
90 g krupicového cukru
špetka soli
1/2 lžičky vanilky
na náplň
170 g švestkových povidel (tekutějších)250 g polotučného tvarohu
250 g mascarpone
65 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilky
kůra z 1 citronu
1 lžička citronové šťávy
Postup
1.Předehřejte si troubu na 160 °C (pravý horký vzduch). V míse od robota si vyšlehejte bílky se špetkou soli, jakmile budou středně tuhé, přisypte 30 g cukru a pokračujte v šlehání dotuha.
2.V jiné míse si ručním šlehačem ušlehejte žloutky se zbytkem cukru a vanilkou do světlé pěny, nakonec přimíchejte mletý mák.
3.1/4 bílků přimíchejte důkladně do makové směsi, zbytek bílků již po částech zlehka přimíchejte špachtlí.
4.Plech si vyložte papírem na pečení, vlijte těsto a uhlaďte ho do pravidelného obdélníku.
5.Pečte cca 15 minut dozlatova.
6.Na jiný plech si dejte další papír na pečení a posypte ho moučkovým cukrem. Upečený plát ihned překlopte na cukr a po chvilce opatrně stáhněte papír na pečení - pomalu, aby se roláda nepolámala.
7.Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň.
8.Mascarpone ušlehejte ručním šlehačem dohladka společně s moučkovým cukrem a vanilkou, přidejte tvaroh, citronovou kůru a šťávu a promixujte.
9.Na vychlazený plát namažte po celém povrchu povidla - hodí se spíš tekutější, příp. pokud máte tužší, promíchejte s trochou rumu.
10.Na povidla namažte 2/3 krému a opatrně pomocí papíru na pečení roládu zatočte.
11.Zbytkem krému pomažte roládu zvenku. Můžete ozdobit celým mákem a lyofilizovanými švestkami.
12.Dejte na pár hodin chladit do lednice a můžete podávat.










Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz