Bezlepková maková roláda s povidly a citronovým krémem

IMG_20200605_090900.jpg
Ingredience
1 x 

na těsto

5 vajec
120 g mletého máku
90 g krupicového cukru
špetka soli
1/2 lžičky vanilky

na náplň

170 g švestkových povidel (tekutějších)
250 g polotučného tvarohu
250 g mascarpone
65 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilky
kůra z 1 citronu
1 lžička citronové šťávy

Postup

1.Předehřejte si troubu na 160 °C (pravý horký vzduch). V míse od robota si vyšlehejte bílky se špetkou soli, jakmile budou středně tuhé, přisypte 30 g cukru a pokračujte v šlehání dotuha. 2.V jiné míse si ručním šlehačem ušlehejte žloutky se zbytkem cukru a vanilkou do světlé pěny, nakonec přimíchejte mletý mák. 3.1/4 bílků přimíchejte důkladně do makové směsi, zbytek bílků již po částech zlehka přimíchejte špachtlí. 4.Plech si vyložte papírem na pečení, vlijte těsto a uhlaďte ho do pravidelného obdélníku. 5.Pečte cca 15 minut dozlatova. 6.Na jiný plech si dejte další papír na pečení a posypte ho moučkovým cukrem. Upečený plát ihned překlopte na cukr a po chvilce opatrně stáhněte papír na pečení - pomalu, aby se roláda nepolámala.
7.Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň. 8.Mascarpone ušlehejte ručním šlehačem dohladka společně s moučkovým cukrem a vanilkou, přidejte tvaroh, citronovou kůru a šťávu a promixujte. 9.Na vychlazený plát namažte po celém povrchu povidla - hodí se spíš tekutější, příp. pokud máte tužší, promíchejte s trochou rumu. 10.Na povidla namažte 2/3 krému a opatrně pomocí papíru na pečení roládu zatočte. 11.Zbytkem krému pomažte roládu zvenku. Můžete ozdobit celým mákem a lyofilizovanými švestkami. 12.Dejte na pár hodin chladit do lednice a můžete podávat.
IMG_20200604_094919.jpg IMG_20200604_095724.jpg IMG_20200604_100113.jpg IMG_20200604_100822.jpg IMG_20200604_101112.jpg IMG_20200604_103114.jpg IMG_20200604_105301.jpg IMG_20200604_105507.jpg IMG_20200605_090846.jpg IMG_20200604_112034.jpg

Připravte si ještě